Вести

У ЗДРАВСТВО ИНВЕСТИРАНО ПРЕКО 25 МИЛИОНА ДИНАРА

У нововарошко здравство у протеклих 12 месеци инвестирано је преко 25 милиона динара, а једногодишњи план руководства  Дома здравља да се унапреди квалитет здравствених услуга, модернизују службе, наставе улагања у објекте, возни парк и медицинску опрему, као и да се успостави чвршћа сарадња и поверење између пацијената и запослених у здравству, у потпуности је испуњен. Значајне активности на пољу здравства очекују се и у наредних неколико месеци, а овдашњи Дом здравља налази се пред још једним изазовом – процесом акредитације установе, који је недавно започео и  интезивираће се већ почетком наредног месеца.

     - У кратком временском периоду извршена је комплетна просторна реорганизација свих служби при Дому здравља. Тако су обједињене службе за здравствену заштиту одраслог становништва са кућном негом и одсеком за хитну медицинску помоћ. Под окриљем опште медицине, формирана је дневна болница са капацитетом од седам постеља, при служби за здравствену заштиту одраслог становништва урађен је нови пулт са четири шалтера, уведена је и телефонска линија за заказивање прегледа код изабраног лекара, чиме су драстично смањене гужве по чекаоницама, као и друге смене на гинекологији, педијатрији, стоматологији, радиологији и у лабораторији. На тај начин је грађанима здравствена заштита доступна од седам до 21 сат радним данима и суботом до 14 часова -  истиче директор ДЗ др Бранко Поповић , уз подсећање и да је делокруг рада кућне неге проширен на читаво подручје општине,као и да је реновиран и простор за службу физикалне медицине.

        Подвлачећи црту након прве године мандата, директор овдашњег Дома здравља напомиње и да су велики напори Локалне самоуправе и руководства Дома здравља уложени и у санационо одржавање објеката, као и уређење, како ентеријера, тако и спољашности и комплетног „умивања“ болничког круга (реновирања тоалета, уређења парковског простора, прилаза за пацијенте са посебним потребама, постављања „печурке“ са клупама за одмор...) . Болничко окружење коначно је добило и нови паркинг са тридесетак паркинг места (чија је изградња коштала око три милион динара), а у ову установу пристигле су и бројне донације, у укупној вредности од преко 12 милиона динара, као што су : шкода фабиа, фијат панда, санитетско возило, микроскопи, троканални ЕКГ, дефибрилатор...  – Министарство здравља определило је средства од око 4,5 милиона динара за реконструкцију крова на згради овдашњег истуреног одељења Опште болнице у Ужицу. Радови почињу у октобру – каже још први човек нововарошког Дома здравља и истиче да су се , паралелно са инвестирањем у опрему, објекте и возни парк, одвијале и бројне здравствене акције, попут оне под слоганом „Промоција здравља“, током које је у десет села прегледано преко 700 пацијената, систематских прегледа запослених у Општинској управи и установама, као и „Покретни мамограф“, у оквиру које је у кругу ДЗ око 700 припадница нежнијег пола имало превентивне мамографске прегледе на рак дојке. У Дому здравља и Болници отворена су и нова радна места – до запослења је дошло двадесетак лица, углавном медицинског особља.

       - Окосницу плана за наредни период чини реконструкција зграде под чијим окриљем се налазе педијатрија, гинекологија и стоматологија. Ова инвестиција вредна је око десет милиона динара, а пројектну документацију упутили смо на адресу ресорног министарства. У склопу овог, у плану је и реализација пројекта изградње још једног паркинга за десетак возила у непосредној близини овог дела Дома здравља. Током 2013. покушаћемо и да пустимо у рад млечни ресторан, рестаурирамо фонтану и набавимо још два теренска возила, као и да посветимо више пажње раду сеоских амбуланти – најављује др Поповић.