Вести

Укида се заказивање код лекара специјалисте од 1. до 5.у месецу

До краја децембра биће укинуто заказивање термина код лекара специјалиста од првог до петог у месецу преко ИЗИС-а , најавила је ових дана министарка здравља др Даница Грујичић. У појединим синдикатима у здравству сматрају, међутим, да је ово само „козметичка“ промена, која неће решити проблем са листама чекања код специјалиста одређених профила.

-Потпуно је сумануто да неко ко код изабраног лекара дође, рецимо, осмог у месецу, не може да добије термин за специјалистички преглед – казала је министарка Грујичић.

Она каже да се ова пракса укида јер је за последицу имала то да је Ургентни центар Србије претворен у највећи дом здравља у земљи.

–Инсистираћемо на томе да домови здравља, као установе примарне здравствене заштите, завршававају овај највећи део посла како би се читав процес максимално рационализовао- каже министарка Грујичић.

У појединим синдикалним организацијама у здравству сматрају да је ова мера „козметичке“ природе и да неће много утицати на то да се смање листе чекања. Проблем, како истичу, нису датуми заказивања термина преко ИЗИС-а, већ то што је у Србији за неке гране медицине недовољно специјалиста. Тако се у пракси дешава да су код неких лекара специјалиста листе чекања минималне, док код других пацијент може чекати чак и до годину дана. Наравно, ако није хитан случај, јер се за ургентне пацијенте одмах заказују прегледи.

-Све је више пацијената, а све мање специјалиста, а све зависи од термина у компјутерском систему. Али, лекари у домовима здравља су се и досада сналазили и интерно организовали да пацијент што је брже могуће добије термин за специјалистички преглед. Неке добију без или уз минимална чекања, а поједина дуже – кажу , између осталог, у саопштењу Новог синдиката здравства и истичу да су лекари у домовима здравља увек „први на удару“ и да су на такву праксу здравствених власти већ навикли.