Вести

УПОЗНАВАЊЕ СА ЛОКАЛНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА

Амбасадорка Републике Кипар у Србији Нафсика Крусти посетила је, у уторак 19.маја, општину Нова Варош и са председником Димитријем Пауновићем разговарала о актуелној економско-политичкој ситуацији у овом делу Србије. Прва званична посета представника кипарске администрације златарском крају обележена је радним састанком у згради СО, током којег су размењена искуства и модели евентуалне чвршће сарадње, са акцентом на значај приступања Србије ЕУ.

Председник Пауновић је упознао амбасадорку Крусти са напорима које власт чини да ублажи последице економске кризе у локалној заједници, истичући посебно учинке на пољу туризма, запошљавања и потстицаја привредних активности.

- У протекле три године из локалног буџета је издвојено је око 90 милиона динара за отварање нових радних места, субвенцијама су подржани привредници, пољопривредни произвођачи и удружења, а посебно снажан импулс дат је убрзаном развоју туризма кроз улагања на пољу инфраструктуре и промоције златарског краја. Кључни ефекат је десетоструко већи број ноћења у односу на 2012. – истакао је Пауновић, апострофирајући чињеницу да Општина Нова Варош спада у групу оних са повољним амбијентом за инвестирање.

Њена екселенција Нафсика Крусти сложила се са првим човеком града на падинама Златара да је економија кључна, али да је за економско оснаживање Србије веома значајно њено придруживање европској породици народа, и у том светлу отварање бар једног поглавља у претприступним преговорима.

- Република Кипар снажно подржава евроинтеграције ваше земље. То је веома значајно и за локално становништво, како због економског оснаживања и бољег стандарда грађана, тако и због спровођења европске праксе да се све политике децентрализују чиме на значају добијају локалне иницијативе и активности – рекла је кипарска амбасадорка уз оцену да се овдашња привреда, а посебно за нововарошки крај значајна пољопривреда, мора претходно конслолидовати како би била конкурентна на европском тржишту. Крусти је казала и да ће својим сународницима пренети позитивне утиске о нашој општини као туристичкој и инвестиционо примамљивој средини, а истакла је и снажне пријатељске везе Кипра и Србије, истрајну подшку њене земље по питању КиМ, као да је веома значајна и православна позиција Кипра и РС.