Вести

Више новца за већи наталитет

Општина Нова Варош ће како би поспешила наталитет предузети конкретне и активне мере социјалне политике.За ову годину из буџета издвојиће се  знатна  средства на име накнаде за новорођенчад и незапослене породиље. Општинско руководство инсистира на ставу да је улагање у новорођенчад капитална инвестиција, важнија од свих осталих.


У предходној  години у општини је рођено мање од сто беба, од којих је једва половина на градском подручју. То значи да ће, практично, за пар година у јединој градској основној школи бити свега два  одељење првака.


Према важећој одлуци свако новорођенче ће добити једнократну помоћ од 50.000 динара по реду рођења, а постоји и иницијатива да свако следеће дете у породици добије  додатних 10.000 динара. По истој одлуци, незапосленим породиљама следује 10.000 динара месечно до првог рођендана детета. У овогодишњем буџету  су такође издвојена средствс и за  самохране родитеље. Ове надокнаде су мећу највишим у Србији.


Против „беле куге“ општинско руководство бориће се и индиректним мерама као што је ниска цена услуга у вртићу, као и различите врсте субвенција родитељима приликом плаћања ових обавеза. Једна од мера је и бесплатно летовање за основце у Црној Гори. Наиме, педесет основаца ће и ове године летовати у Бечићима. Обезбећен је  такође и бесплатан превоз за већину ђака у локалном саобраћају као и средства за награде успешним студентима, основцима и средњошколцима.


Размишља се и о увођењу стипендија за оне средњошколце који уписују дефицитарне занате како би се обезбедила стручна радна снага за привреду а и лакше запошљавање младих људи.


           Борба против „беле куге“ је и довођење инвеститора и отварање нових радних места, јер породица има услова да се формира или прошири само онда када родитељи имају финансијску сигурност, односно имају посао. Зато је  општинско руководство као приоритет у свом деловању поставило отварање нових радних места за младе људе.