Вести

ВИШЕ ПАРА ЗА БЕБЕ

Како би поспешила наталитет, Општина Нова Варош ће из буџета за ову годину издвојити знатно више средстава него до сада на име накнаде за новорођенчад. Општинско веће недавно  је донело одлуку да се новчани износ за другорођено дете са 50.000 динара повећа на 60.000, а за трећерођено са 50.000 на чак 120.000 динара. Накнада за прворођено дете остаје 50.000 динара. Према до сада важећој одллуци, незапосленим породиљама у златарском крају  месечно следује по 10.000 динара до првог рођендана детета.

- Планом општинског буџета за 2014. предвиђено је да седам милиона динара буде извојено за накнаде за новорођечад, четири милиона динара за незапослене породиље, а три милиона динара за накнаде самохраним родитељима без сталног запослења, што представља укупни износ од око 14.000.000 динара. Жеља нам је да овим подстицајним мерама мотивишемо  суграђане да проширују своје породице, посебно они који имају двоје деце, те су зато највише увећане накнаде за треће дете – истиче Иван Младеновић, заменик председника општине и подсећа да то није све када је реч о бризи за децу и породицу – око милион динара из општинске „касе“ опредељено је за боравак првака на Црногорском приморју, 750.000 динара износи накнада за образовање и смештај ученика са хендикепом, а образовним установама се помаже и у финансирању екскурзија, као и одласку ученика на смотре знања окружног и републичког карактера.

Иницијатива да се из општинског буџета повећају накнаде за новорођенчад потекла је још на седници СО одржаној крајем новембра прошле године, када је, у име владајуће коалиције, одборник Нове Србије Никола Јелић предложио да се накнаде за бебе увећају за 50.000 динара по реду рођења, а да породиље из социјално угрожених породица месечно примају минималац. Скупштина је убрзо потом формирала Комисију, коју је предводио одборник Јелић, а која је Општинском већу на усвајање проследила сачињени Правилник о одређивању накнаде за новорођену децу. Правилником су прецизирани услови ко све може оставрити право на овај вид помоћи из општинског буџета. Право на новчану накнаду за прворођено дете имају породице у којима бар један од родитеља детета најмање година дана пре његовог рођења има пребивалиште у општини Нова Варош, а за другорођено, трећерођено и четврторођено дете услов је да оба родитеља имају место пребивалишта на територији наше општине.

Општински челници кажу и да, без обзира на тешко финансијско стање, за сада немају намеру да се угледају на неке друге локалне самоуправе у Србији које су недавно смањиле буџетске накнаде за бебе и децу, већ да је интенција да оне у будућности буду и увећане. Нововарошка општина је једна од средина у којој је проблем наталитета веома изражен, што најбоље илуструје податак који су локалном парламенту и градској управи доставили надлежни из овдашњег Дечјег вртића , а по коме ће у први разред школске 2019/2020. године поћи у најбољем случају 80 малишана, што је за чак четрдесетак мање у односу на број деце рођене до марта 2009. године.