Вести

ВУЧИЋ: ЦИЉ ЈЕ ДА ДОВЕДЕМО ДОБРОГ ИНВЕСТИТОРА У НОВУ ВАРОШ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић, у Новој Вароши је најавио да ће у тој општини бити решен проблем са пијаћом водом, да ће се радити на решавању проблема са струјом, и да ће држава учинити све да доведе једног инвеститора за 500 нових радних места.

Вучић је, у обраћању грађанима, указао да се ради пут од Златибора до Кокиног Брода, да ће данас потписати уговор о изградњи ауто-пута од Пожеге, преко Дуге Пољане, Бољара до границе Црне Горе.

Међу окупљенима видео је транспарент на којем је писало да 28 одсто воде у Новој Вароши није за пиће, на шта је рекао "због тог транспарента сам дошао".

"Само за воду, да бисте сви имали чисту и пијаћу, држава ће уложити пет милиона евра, и с тим крећемо одмах. Урадићемо и фекалне канализације, што ће коштати најмање 10 милиона евра. Обновићемо гимназију као што су урадили и школу. Све то ће кренути да се ради 2022. године", нагласио је Вучић.

Рекао је да је важно да се реше проблеми са струјом, јер се у тој општини туризам не може развијати без тога, а ни привући инвеститор.

За решавање проблема са струјом неопходно је додатних шест милиона евра, додао је Вучић.

Пренео је да ће се ићи у изградњу хидроелектране Бистрица 2, јер је реверзибила потребна за енергетску безбедност и стабилност.

Вучић је указао да је, на основу података о броју ђака у последњих 30 година, јасно видљиво да је велики број напустио Нову Варош.

"Они су вероватно отишли што није било довољно посла, што су плате испод просека. Добро би било да доведемо неког инвеститора. Морамо Нову Варош да дижемо на различите начине", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да има неколико места у 20-ак општина у Србији у којој нису доведени значајни инвеститори.

Довођењем инвеститора повећао би се и општински буџет, рекао је Вучић, али указао и да би тако могло више да се граде локални путеви, решавају други проблеми грађана.

"Приоритетан циљ је да доведемо неког доброг инвеститора, а то ћемо моћи када крене гас који довлачимо из Чајетине и решимо питање струје. У другој половини 2022. године покушаћемо да доведемо неког улагача", рекао је Вучић.

Замолио је председника општине да разговара више са грађанима.

Грађани су га питали за ски стазу од 1.000 метара која не ради већ пет година.

Вучић је рекао да ће са Скијалиштима Србије видети да се реши тај проблем.

Један старији становник села Буковик замолио је председника за изградњу пута дугог 2,7 километара, указујући да се ради о важном путу који користе и путници који иду за Босну и Херцеговину.

Тај пут, рекао је Вучић, коштаће између 35 и 40 милиона динара, те је обећао да ће се изградити у марту, чим временски услови то дозволе.

Истакао је да је све што је данас обећао више од онога што је обећано и урађено од 1945. до данас.

"Захвалио бих се грађанима што својим духом даље чувају Србију. Знам да сада знате да ћемо да урадимо све што смо обећали и кренућемо одмах да то радимо", истакао је Вучић.

Рекао је да планира за годину дана поново да посети Нову Варош и види шта је све урађено.

Међу окупљенима био је и транспарент "Рио Тинто марш из Србије", на шта се Вучић осврнуо речима да је "Поносан што живи у земљи у којој се, на дочеку председника, појаве и људи који другачије мисле, и да жели и те људе да чује, види, јер је и њихов председник", нагласио је Вучић.