Вести

ВУЈОВИЋ: НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ТРАНСФЕР СТАНИЦЕ "БАЊИЦА"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић, радове на изградњи трансфер станице "Бањица" на путу Бистрица - Прибој, на коју ће се довозити отпад из четири општине овог дела Србије.

Вујовић је том приликом рекла да је изградња трансфер станице "Бањица" предуслов за успостављање модерног регионалног центра за управљање отпадом ка којем ће гравитирати општине Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница.

Према њеним речима, по завршетку радова, на ову локацију ће се довозити отпад који ће након селекције и претовара бити транспортован у Регионални центар "Дубоко" у Ужицу.

Вујовић је прецизирала да је укупна вредност радова на изградњи трансфер станице 160 милиона динара, истакавши да ће тиме бити завршена прва фаза решавања проблема одлагања и управљања отпадом у овом региону.

Реализацијом овог пројекта, како је додала, створиће се услови да се, поред депоније Стањевине, која је санирана и рекултивисана, затвори и санира и несанитарна депонија у Прибоју на којој се тренутно одлаже и отпад из суседних општина.

Циљ је да системски решавамо проблем отпада, а кад завршимо овај велики посао следећи корак је изградња модерног регионалног центра за управљање отпадом за четири општине, који ћемо градити уз подршку Европске банке за обнову и развој, објаснила је Вујовић.

Министарка је нагласила да ће то допринети успостављању одрживог система за управљање отпадом и решавању тог проблема у читавом региону.

Истовремено, Вујовић је поручила да Влада Србије улаже огромне напоре да подигне животни стандард грађана Пријепоља и суседних општина, додавши да ће планирани капитални пројекти, међу којима су и еколошки, променити лице овог дела Србије.

Држава ће помоћи да се деценијски проблеми реше, јер нам је стало да се овај крај подједнако развија као и остали делови Србије. Заједничким залагањем, истрајношћу и вером у просперитетнију будућност, то ћемо и да остваримо, закључила је Вујовић.

 

За десетак дана коначна листа о уклањању депонија

Вујовић је изјавила да ће за десетак дана бити објављена коначна листа конкурса о уклањању дивљих депонија у Србији.

Вујовић је истакла да је пред Министарством много пројеката о уклањању дивљих депонија посебно јер је пре десетак дана завршен конкурс.

"Тренутно комисија прегледа сву документацију. Оно што су били главни услови јесу инспекцијска решења, односно да сваки инспектор, из сваке општине изађе и попише капацитете тих депонија, као и услов да у близини постоји депонија која има простор да прими тај отпад са дивљих депонија", рекла је Вујовић.

Вујовић је подсетила и да је завршен конкурс за санацију земљишта и рекултивацију, ерозивног земљишта, простора на којима се налазе клизишта.

Вујовић је истакла да је управо Нова Варош освојила један такав пројекат, а то је санација земљишта и рекултивација на територији Златара величине три и по хектара.

На том простору ће бити направљен еко парк.

Вујовић је нагласила да је важно да, када се уклони нека дивља депонија, инспекција на локалу прати да се на тој истој локацији не направи нова.

"Није реално да те депоније чистимо из месеца у месец, зато молим и грађане да пријаве, али и инспекцију да врши контролу. Исто тако постоји могућност да се у Министарству повуку средства за камере и надзор и надам се да ћемо заједничким снагама успети да сачувамо све те локације које будемо очистили", закључила је Вујовић.

Извор:

https://www.sns.org.rs/novosti/vesti/vujovic-napreduju-radovi-na-izgradn...