Вести

ВУЈОВИЋ: ПОСТАВЉАЊЕМ БРАНА И РЕЧНИХ ПРЕГРАДА СМАЊИЋЕМО ПРОБЛЕМ ПЛУТАЈУЋЕГ ОТПАДА НА ЛИМУ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је са председницима општина Прибој, Пријепоље и Нова Варош уговоре у вредности од 70 милиона динара за суфинансирање пројеката заштите реке Лим, постављањем плутајућих брана и речних преграда које ће служити за прикупљање амбалажног и другог отпада.

Вујовић је навела да министарство, заједно са општинама које су кандидовале пројекте на јавном конкурсу, учествује у заштити реке Лим и примени превентивних мера прописаних Законом о заштити животне средине. За финансирање три пројеката министарство ће издвојити 80 одсто потребних средстава, док ће преосталих 20 одсто обезбедити општине из свог буџета.

"Почетком године имали смо еколошку катастрофу на Потпећком језеру, из којег је уклоњено више од 10 хиљада кубика пливајућег отпада. Да бисмо заштитили Лимско – Дрински речни ток и спречили да нам се такве ситуације понављају, покренули смо низ активности, пре свега сарадњу са надлежним министарствима из Црне Горе и Босне и Херцеговине, јер отпад долази и из суседних држава, а расписали смо и конкурс за постављање плутајућих брана на Лиму", рекла је Вујовић.

Вујовић је навела да је Србија одговорно приступила овом проблему и подсетила да је формирано заједничко тело четири надлежна министарства и радна група, те да ускоро очекује и потписивање Меморандума о сарадњи са Црном Гором, којим ће се ближе дефинисати заједничке активности у области заштите животне средине, међу којима је и решавање проблема плутајућег отпада на реци Лим.

"Плутајуће бране су један од начина да очувамо реку и допринесемо у одређеној мери решавању проблема, а дугорочно решење је свакако уклањање свих дивљих депонија у сливу реке и њених притока, на чијем мапирању Србија већ ради, што очекујемо и од суседних држава. Реке, као међународни еколошки коридори, представљају мостове који нас повезују и подсећају да заштита животне средине не познаје границе и да наше природне ресурсе смемо искључиво одрживо да користимо. Здраве реке, здрава животна средина је оно од чега зависи и квалитет живота и будућност наших грађана, а наш задатак је да их очувамо за будуће генерације", поручила је Вујовић.

Вујовић је подсетила да је у току санација несанитарне депоније Стањевине и најавила ове године изградњу трансфер станице у Новој Вароши, којом ће бити решен проблем отпада за Прибој, Пријепоље и Нову Варош, што ће бити повод да у наредном периоду посети ове општине.