Вести

За помоћ аграру из општинске касе девет милиона динара

Општина Нова Варош је током 2019. године за програм мера у области пољопривреде утрошила 9,4 милиона динара, а  исти износ средсава за спровођење бројних пројеката на пољу аграрне политике опредељен је и у буџету за 2020-ту – истиче заменик председника општине др Бранко Бјелић, сумирајући резултате рада локалне управе у овој области током прошле и плановима за ову годину.

Највећи део лањског аграрног буџета – близу 5.500.000 динара потрошен је на субвенције домаћим произвођачима који су подстицајна средства локалне самоуправе искористили за набавку квалитетних грла стоке, куповину пољопривредне опреме и механизације, подизање и обнављање засада, система за наводњавање, и слично. Право на субвенције је искористило укупно 168 власника пољопривредних газдинстава која су претходно добила „зелено светло“ на општинском јавном позиву. У 2018-тој су ову могућност искористила 143 пољопривредна произвођача, углавном из категорије оних који се баве сточарством, воћарством и пчеларством.

-Једна од мера у оквиру локалне аграрне политике, која се у пракси показала као пун погодак, јесте помоћ пољопривредницима кроз субвенционисање ветеринарских услуга за вештачко осемењавање крупне стоке односно крава. Из општинске касе је за ову намену утрошено око 2,2 милиона динара. Позитивно је одговорено на 494 захтева пољопривредника за укупно 2.142 грла. Овакав вид помоћи сточарима, који смо као меру пре две године активирали након деценију паузе, има широк обухват корисника, независно од тога да ли су они „мали“ или „велики“ произвођачи односно да ли се баве екстезивном или интезивном производњом. Значај субвенције ове врсте је и у томе што би оне требало да утичу на побољшање расног састава крупне стоке, што дугорочно гледано значи унапређење сточарства у нововарошком крају – наглашава др Бранко Бјелић, заменик председника општине, иначе, доктор ветерине.
Лане су из општинске касе са близу 600.000 динара суфинансиране и камате на пољопривредне кредите. Циљ програма је подршка газдинствима у обезбеђивању обртних средстава за инвестирање у модернизацију механизације и опреме, набавку квалитетнијих грла стоке, изградњу и адаптацију објеката...

Око 540.000 динара потрошено је за меру економске активности у циљу подизања конкурентности и сертификације производа. Највише захтева у овом сегменту било је набавку опреме за производњу ракије. Општина је додатних око око 340.000 динара издвојила и за подстицај промотивних активности у руралном развоју. Средства су највећим делом искоришћена за посете пољопривредника највећим сајамским манифестацијама и за студијска путовања, на којима су произвођачи имали прилику да се упознају са савременим кретањима у овој области и размене знања и искуства са колегама из земље и региона.

Улагање у аграр и подршка пољопривредницима биће императив у раду локалне управе и током 2020-те, кажу у општинском руководству. Буџетом је предвиђен исти износ средстава за пољопривреду као и прошле године, а корекција највероватније неће бити ни када су у питању досадашње мере за подстицај произвођача и пољопривредне производње.

-Пољопривредници ће и током ове године имати прилике да додатне бенефите остваре преко локалних удружења, чије пројекте локална самоуправа суфинансира путем општинског конкурса. Зато апелујем на пољопривредне произвођаче да се учлањују и удружују јер тако имају веће шансе да дођу до средстава и лакше се пробију на тржиште, а све у циљу остваривања значајнијег промета односно профита – додаје заменик председника општине Нова Варош др Бранко Бјелић.

ДРЖАВА ПОМАЖЕ РАЗВОЈ ОВЧАРСТВА: -Влада Републике Србије, уз посредовање Општине Нова Варош, овдашњој Земљорадничкој задрузи “Белоглави суп” доделила је бесповратна средства у износу од 7.487.000 динара за набавку 412 грла уматичене овце, просечне тежине 40 килограма, а старости од седам до 18 месеци.Ова донација је значајан подстицај овчарству у златарском крају и добар пример како се кроз задругарство може доћи до новца из републичке касе односно донатора – истиче др Бранко Бјелић.

Бесповратна средства су, иначе, додељена путем конкурса који је расписао Кабинет министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, на чијем је челу Милан Кркобабић.